Het Paleo dieet. Gezond of toch niet..?


Eten zoals onze voorouders in de tijd van jagers en verzamelaars dat deden, dat is wat het paleo dieet inhoudt. Het paleo dieet vindt dat we het beste kunnen eten zoals de natuur dat bedoeld heeft. Dit zou ons fit en gezond maken. Maar krijg je bij het paleo dieet wel alle voedingsstoffen binnen? Wij hebben het voor je uitgezocht!



Wat is het uitgangspunt van het paleo dieet?

Het uitgangspunt van paleo is dat onze genen niet op het eten zijn aangepast dat we tegenwoordig eten. Hierdoor ontstaan volgens paleo allerlei ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten en auto- immuunziekten. Overgewicht en een tekort aan vitamines en mineralen komt ook door de veranderde eetwijze van de mens.(1) Alles wordt ook steeds massaler geproduceerd door de opkomst van fabrieken. Paleo vindt dat hierdoor de voedingsmiddelen steeds minder voedingswaarde bevatten en er steeds meer ‘gif’ in ons eten komt. (1) Oplossing volgens het paleo:  Behandel en voorkom ziekte, bevorder de gezondheid door te eten zoals de oermens at.





Wat wordt er wel en niet gegeten in het paleo dieet?

De voornaamste voedingsmiddelen zijn vlees, vis, eieren, groente, fruit, noten en zaden.



Suikers zijn volgens paleo slecht omdat het onze bloedsuikerspiegel kan ontregelen en het is verslavend. Het lichaam raakt steeds meer gewend aan de grote hoeveelheid koolhydraten.(1) Hierdoor krijgt het lichaam steeds meer moeite met de regulatie hiervan en zal ongevoelig worden voor de veranderingen in de suikerspiegel met het ontstaan van diabetes als gevolg. (1) Door een stijgende bloedsuikerspiegel hebben we ook steeds meer honger waardoor overgewicht ontstaat. (1)



Granen bevatten gluten en daardoor kan een lekkende darm ontstaan. Hierdoor raakt onze darmwand beschadigd en komen er onverteerde stoffen in ons lichaam terecht. Ons immuunsysteem vallen deze stoffen aan met als gevolg ontstekingen en een overactief immuunsysteem. (1)



Voor een volwassene is het lastig om melk te verteren. Dit kan zorgen voor beschadiging van de darmwand. (1)



Peulvruchten komen in de natuur voor maar bevatten anti- nutriënten. Deze stoffen zijn schadelijk voor de darmwand. (1)




Macro nutriënten

Wij hebben gekeken naar een voorbeelddagmenu. De inname van eiwitten en vezels voldoen aan de ADH.

Echter worden er te weinig koolhydraten geconsumeerd. De ADH van koolhydraten is 40 - 70 % van de totale inname. In dit dagmenu is het 24%. Dit komt vooral doordat er geen granen worden gegeten in het dieet. Koolhydraten zijn nodig om energie te geven aan het lichaam en de hersenen hebben glucose nodig om te kunnen werken. Het is dus belangrijk om genoeg koolhydraten binnen te krijgen. (2)  

De ADH van vetten is 20- 40% van de totale inname. In dit dagmenu is dat 60%. In een dieet met teveel vet kan overgewicht de overhand nemen.(2)  In dit dieet zou je dus minder vetten moeten eten.




Micro nutriënten





In dit dagmenu is er een vitamine A tekort. Dit komt voor in dierlijke producten, vooral lever. Zorgt voor groei, huid, ogen en de weerstand. (2) Vitamine B2 komt ook tekort. Dit komt vooral doordat er geen zuivel en granen gegeten worden. Een tekort kan voor huidafwijkingen bij de mond, tong en ontstekingen bij de neus veroorzaken.(2) Vitamine B12 komt ook tekort. Dit kan zorgen voor bloedarmoede, B12 zit in dierlijke producten. (2) Vitamine D is nodig voor de opname van calcium maar komt ook tekort in dit dieet.  

Calcium is een mineraal en komt te weinig voor in het dieet, dit komt omdat er geen zuivel genuttigd wordt. Calcium is nodig voor het in stand houden van je skelet en gebit. (2)

Jodium is een spoorelement en komt te weinig voor in het dieet. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen. Jodium wordt toegevoegd aan zout en brood, zonder brood krijg je (bijna) geen jodium binnen. (2)  

Wat is er wel goed in het dieet? 
Naast dat we gekeken hebben naar de tekorten in het dieet zijn er ook voordelen. Er wordt veel groente en fruit gegeten wat belangrijk is om gezond te leven. Er worden geen geraffineerde suikers of chemische toevoegingen genuttigd. Er worden alleen maar verse en onbewerkte producten gebruikt.

Onze conclusie 
Wij vinden dat het dieet niet goed voor je is omdat je niet alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. Vitamine, A, B2, B12 en D, calcium en jodium kom je tekort. Ook krijg je te weinig koolhydraten en te veel vetten binnen. Dit kan nadelige gezondheidseffecten hebben. Wij vinden dat je beter volgens de schijf van vijf kunt eten zodat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. 

Bronnen:

(1)    Marinka Bil, 18- 10 - 2017,  https://www.eetpaleo.nl/

(2)    Voedingscentrum, 20- 10- 2017,  https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx





Reacties